Begeleidingsvormen

 

Wat: Video Interactie Analyse

Hoe: Het gezin maakt een eigen filmfragment van maximaal 5 minuten. De beelden bekijken we samen tijdens een huisbezoek.

 

Voorbeeld: We bekijken met elkaar een filmbeeld van het avondeten. Jullie dochter wil niet eten, er is protest en het bord wordt aan de kant geschoven. Al maandenlang is dit een probleem en jullie komen er niet uit. Tijdens het analyseren van de film wordt er bijv. gekeken naar de hoeveelheid prikkels. Het bestek dat lawaai maakt wanneer deze het bord raken, de geur van het eten, de gesprekken die plaatsvinden en de vele mappen die dit opent in het hoofd van jullie dochter, de groente die toch anders blijkt te zijn dan verwacht, het glas water die is vergeten en mama die van tafel opstaat.

 

Resultaat: Jullie realiseren je dat de onvoorspelbaarheden en vele prikkels zorgen voor het niet kunnen eten. En leren hoe het eten op een andere wijze vormgegeven kan worden. 

 

 

Wat: Coaching on the job

Hoe: Soms is het lastig om de gekregen tips om te zetten naar de praktijk. Wanneer blijkt dat Video Interactie Analyse onvoldoende aansluit bij jullie situatie, zal Praktijk Samengezind  tijdens een aantal momenten aanwezig zijn om jullie als ouders, in de praktijk te ondersteunen. 

 

Voorbeeld: Jullie geven aan dat het inzetten van de gekregen handvatten vaak ingewikkeld is omdat elke situatie weer om iets anders vraagt. Tijdens mijn aanwezigheid  zal ik tolken tussen jullie en jullie kind waardoor er meer inzicht ontstaat in het herkennen van de behoeften van jullie kind. Daarnaast leren jullie om daar op een juiste wijze op af te stemmen.

 

Resultaat: "Het was confronterend om naar ons eigen aandeel te kijken, maar door dit samen met Esther te doen, kunnen we nu zeggen: 'Ons gezin is terug!'" 

 

 

Wat: Oudergesprekken

Hoe: De oudergesprekken vinden altijd bij jullie thuis plaats. De gesprekken gaan meestal samen met de video interactie analyse.

 

Voorbeeld: Een oudergesprek is er om met elkaar te spreken over de gestelde hulpvraag. Praktijk Samengezind helpt jullie om verder te kijken dan gedrag , door terug te gaan naar de oorzaak. Er is tijdens de gesprekken voldoende ruimte voor jullie eigen inbreng.

 

 Resultaat: Je vergaart als ouder kennis en krijgt handvatten om te gebruiken bij volgende praktijksituaties.