Autismebegeleiding binnen gezinnen

 

Kinderen met autisme hebben regelmaat en structuur nodig, zoals een puzzel ieder puzzelstukje nodig heeft om af te zijn. Voor een ouder is het fijn hiervan bewust te zijn en om te weten hoe je hieraan bij kunt dragen. Om daar achter te komen is communicatie en de verbinding tussen ouder en kind erg belangrijk. Praktijk Samengezind helpt jou als ouder om de sigenalen van je kind te leren herkennen en begrijpen, met als einddoel: het vinden van de juiste regelmaat, structuur en puzzelstukjes binnen het gezin.

 

Bij autismebegeleiding binnen gezinnen maakt Praktijk Samengezind gebruik van de begeleidingsvormen als 'Video interactie Analyse', 'Coaching on the job' en 'Oudergesprekken'. Voorbeelden van deze begeleidingsvormen vind je hier

 

De voorbeelden hieronder laten zien wat autisme met het gedrag van een kind kan doen.

 

 

Voorbeeld #1
Mensen zonder autisme stappen een woonkamer binnen en zien direct dat de ruimte die zij binnen stappen een woonkamer is. Alle losse elementen worden razendsnel bij elkaar gepuzzeld. Voor mensen met autisme kost het zien van dit plaatje veel meer tijd. Verwerken van prikkels gebeurt in een honderdtal van puzzelstukjes . Details zoals de kleur van een deurklink, het scheef hangen van een schilderij, de geur van de hond, het licht dat naar binnen schijnt, het glas dat op tafel staat, komen allemaal even hard binnen . Wanneer een kind met autisme al deze informatie aan het verwerken is, is er rust nodig, En vermindering van andere prikkels. 

 

Voorbeeld #2
Ouders vertellen vaak: 'en ineens wordt hij boos, om niets'. In zo'n situatie gaan we samen terug naar de oorzaak. Daarvoor is het ontzettend belangrijk om je kind te gaan leren 'lezen'. Wat gebeurt er op welk moment? En daarbij, wat kun jij als ouder op dat moment voor jouw kind betekenen?

 

Voorbeeld #2

Jouw kind gilt, slaat of zit juist weggedoken in een hoekje en kijkt verloren om zich heen. Dit zal zijn omdat jouw kind de wereld op een andere manier ervaart  en zich onbegrepen voelt.  Praktijk Samengezind helpt jou om deze bijzondere wereld beter te gaan begrijpen.  En door dit begrip lukt het je beter om op jouw kind aansluiten.